Network Menu

Bokdonation 2017

På själva Lucia-dagen 2017 åkte fem sweor till en skolan i Norfolk för att berätta om Sverige och donera en bok var till barnen.
Anna Lissnils hade på sig sin hembygdsdräkt, Johanna Hemdal och jag hade satt ihop en kort presentation om Sverige med bland annat karta, kungen och uppfinningar och vi visade ett bildspel över Sverige.
Sedan var det dags för Johanna att berätta sagan och visa bilder från boken om när katten Findus och Pettson skulle ut och campa. Både barn och vuxna skrattade gott åt de finurliga bilderna och på Johannas fina sätt att återberätta historien.
Alla i vår SWEA-grupp var välkomna att komma med och möta barnen och ”buddies”! Det var synd att fler inte kunde uppleva denna dag. Den största behållningen var nog nyfikenheten vi möttes av. Barnen frågade frågor om allt mellan himmel och jord! Berättade om sina egna erfarenheter och dialogen var lätt och glad. En dag att minnas för oss med glädje i hjärtat!

 

Bakgrund:

Sedan jag, Lotta Bjuve, gick med i styrelsen i SWEA Virginia Beach 2015 har donationer stått på agendan och vi har haft svårt att hitta lokala saker att donera till. Långt innan min tid donerade vi möbler och inredde lägenheter till For Kids och det är något som man fortfarande pratar om med stolthet i rösten.
Vi har två event varje år och det känns viktigt att vi kan använda pengarna till att sprida svensk kultur och öka medvetenheten om Sverige och då gärna på lokal nivå. Större chapters har stipendier, donerar till museum osv men vi är en liten organisation utan dessa möjligheter, både praktiskt men även finansiellt.

Sedan hösten 2014 har jag varit med i en grupp av ”daglediga” i vårt grannskap som går under namnet East Beach Buddies. Vi åker till en skola i närheten för att vara ”läs-buddy” med en första- och en andraklassare varje onsdag 10.30-11.30. Många barn i skolan kommer från fattiga eller stökiga hemförhållanden.
I början av läsåret tilldelas vi två barn som vi sedan läser med varje eller varannan vecka. Du kan som ”buddy” välja om du vill dela dina barn med en partner eller gå varje onsdag. Under året som går utvecklas en relation och ett förtroende mellan barn och buddy och det är inte bara för läsningen detta initiativ är viktigt. Att vi kommer för att läsa & prata med dem betyder oerhört mycket. Lite tid ensam med en vuxen som varken är förälder, släkt, lärare eller socialtjänst.

Varje år avslutas med en ceremoni där vi presenterar “våra” barn och säger några väl valda ord om året som har gått med dem. Stoltheten och glädjen överuppmärksamheten är hjärtevärmande. Förra året grät ”vår” pojk på ceremonin. Hans tacksamhet mot mig och min EBB-partner Lisa kan inte beskrivas i ord. Vi var nog de enda som trodde på honom, uppskattade hans mjuka personlighet och gav honom beröm. Många av barnen vi läser med är motiverade men har kanske inte alltid riktigt har det stöd de behöver hemifrån.

Efter ceremonin förra året väcktes en idé i mig! Kanske skulle vi i SWEA Virginia Beach kunna göra något tillsammans med East Beach Buddies? Idén mottogs positivt hos båda grupperna och vi fick godkänt hos SWEA International. Vi sprider både svensk kultur & medvetenhet om vårt land i norr samtidigt som att vi ökar medvetenheten om att SWEA Virginia Beach finns. Kanske kan vi därmed också locka ännu fler till vår filmfestival och julbasar men det är även ett tillfälle för våra medlemmar att komma ut till en skola för att möta nyfikenheten och glädjen, en möjlighet att få vara stolta över vårt ursprung.

Lotta Bjuve